ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εταιρικές έρευνες - Έλεγχος και Προστασία Εταιρικών Χώρων



Η ασφάλεια του επαγγελματικού χώρου δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί μια δευτερεύουσα σκέψη αλλά βασική προϋπόθεση και κυρίαρχη ανάγκη.
Με τον έλεγχο του εταιρικού περιβάλλοντος επιτυγχάνεται η προστασία των ανθρώπων, των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και των εμπιστευτικών δεδομένων της επιχείρησης.
Με ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας, αλλά και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, διενεργούμε εξονυχιστικό έλεγχο και εξουδετερώνουμε όλα τα πιθανά μέσα παγίδευσης (κοριούς, συσκευές παρακολούθησης, κάμερες), προσφέροντας σας ένα “καθαρό” και πραγματικά ασφαλή χώρο.
Η παγίδευση χώρου δεν αποτελεί πλέον μία σπάνια κατάσταση, είναι ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες γίνονται θύματα τέτοιων δυσάρεστων πρακτικών.
Η προστασία των εταιρικών χώρων δεν είναι μία απλή υπόθεση και δε χωρά ερασιτεχνισμούς.
Χρειάζεται επαγγελματικό χειρισμό και αντιμετώπιση.





Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Από τον Vidocq στον 21ο αιώνα και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών


Eugène François Vidocq

Το 1833 Eugène François Vidocq, ένας Γάλλος στρατιώτης, εγληματίας και παραβάτης έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση και εμφάνιση αυτών που σήμερα ονομάζουμε γραφεία ιδιωτικών ερευνών. Ίδρυσε το πρώτο γνωστό ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ, Le bureau des renseignments (Γραφείο Πληροφοριών) που έμελλε να γράψει ιστορία ανάμεσα στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.
Για τη στελέχωση του γραφείου του προσέλαβε πρώην απατεώνες. Οι επίσημοι επιβολείς του νόμου προσπάθησαν πολλές φορές να κλείσουν το γραφείο του αλλά ο Vidocq απέδειξε ότι τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήρθαν για να μείνουν. Το 1842 αστυνομία τον συνέλαβε με υποψία για παράνομη φυλάκιση και για λήψη χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αφού είχε λύσει μια υπόθεση υπεξαίρεσης.
Ο Vidocq αργότερα είχε υποψίες ότι όλο αυτο ήταν παγίδα. Καταδικάστηκε για πέντε χρόνια με ένα πρόστιμο 3.000 φράγκων αλλά το Εφετείο τον απελευθέρωσε.

Ο Vidocq σχεδίασε και τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών καθιέρωσε την τήρηση αρχείων, την εγκληματολογία και τον βαλλιστικό έλεγχο για την ποινική έρευνα. Έκανε το πρώτο γύψινο εκμαγείο, δημιούργησε ανεξίτηλο μελάνι και χαρτί με εκτύπωση της φίρμας της εταιρείας του. Ο τρόπος του για τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται εν μέρει από τη γαλλική αστυνομία μέχρι σήμερα  και από αρκετά γραφεία ιδιωτικών ερευνών. 
Μετά Βιντόκ, η βιομηχανία γεννήθηκε και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήταν πια πραγματικότητα.
Πολλοί από τους ιδιωτικούς ανακριτές στις πρώτες μέρες λειτουργούσαν και ως αστυνομία σε θέματα που οι πελάτες τους αισθάνονταν ότι η αστυνομία δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει.  Ένα μεγαλύτερο ρόλο που έπρεπε να παίξουν τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών, ήταν να ασχοληθούν με εργασιακά θέματα. Οι πλούσιοι όπως είχε διαπιστωθεί προσέτρεχαν στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών για να τους βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που είχαν αναπτύξει νέες ιδέες, ως αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης. Η ελευθερία αυτή των ανθρώπων δεν ήταν αρεστή στους ιδιοκτήτες των πόρων του πλούτου.
Στις ΗΠΑ, το γραφείο ντετέκτιβ Pinkerton  ήταν ταυτόχρονα φρουρά ασφαλείας και ένα από τα σημαντικότερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών. Ιδρύθηκε το 1850 από τον Allan Pinkerton, ο οποίος είχε γίνει διάσημος όταν αποκάλυψε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του τότε Προέδρου Elect Αβραάμ Λίνκολν. Οι Πράκτορες της Pinkerton εκτελούσαν υπηρεσίες που ήταν ισοδύναμες τόσο για ένα ιδιωτικό στρατό όσο και για μια φρουρά ασφαλείας. Στην ουσία ήταν το πρώτο από τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών με πολλαπλές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το γραφείο ντεντέκτιβ Pinkerton είχαν περισσότερους παράγοντες από ό,τι το μόνιμο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκαλώντας την πολιτεία του Οχάιο να το θέσει εκτός νόμου αφού το εν λόγω γραφείο δεν έμοιαζε με τα συνηθισμένα γραφεία ιδιωτικών ερευνών, μπορούσε να προσληφθεί πλέον ως ιδιωτικός στρατός ή ακόμα και ως πολιτοφυλακή.

Δεν ήταν μέχρι την ευημερία της δεκαετίας του 1920 που ο ιδιωτικός ερευνητής και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών έγιναν προσιτά προσιτό στο μέσο Αμερικανό. Με τον πλούτο της δεκαετίας του '20 και την επέκταση της μεσαίας τάξης ήρθε η ανάγκη για την μεσαία τάξη να στραφεί στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.

Από τότε η έννοια ιδιωτικοί ντετέκτιβ και o όρος οργανωμένα γραφεία ιδιωτικών ερευνών είναι μέρος της καθημερινότητας. Ολοένα και περισσότερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών εμφανίζονται παγκοσμίως εξαιτίας των μεταβαλλόμενων αναγκών του κοινού.
Κοινωνικά θέματα όπως η απιστία και συνδικάτα έχουν επηρεάσει τη βιομηχανία και έχουν δημιουργήσει νέες μορφές εργασίας, και πεδία έρευνας για τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών όπως  εταιρικές έρευνεςποινικές έρευνες, προστασία συμφερόντων, ασφαλιστικές απάτες, απαγωγές, η ανακάλυψη σύγχρονων συσκευών παρακολούθησης και οι ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας έχουν διευκολύνει σημαντικά την έρευνα για τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.



Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών: 10 κριτήρια επιλογής


  1. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από επίσημο κρατικό φορέα στην ειδικότητα του και μέλος αντίστοιχου αναγνωρισμένου συλλόγου του επαγγέλματός του, να είναι δηλαδή πιστοποιημένος ντετέκτιβ.
  2. Θα πρέπει να λειτουργεί εντός του θεσπισμένου νομικού πλαισίου.
  3. Να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Ρωτήστε τον ντεντέκτιβ για τους τομείς της έρευνας του και επιλέξτε ερευνητή εξειδικευμένο για την υπόθεση που τον χρειάζεστε.
  4. Θα πρέπει να διαθέτει υψηλή ικανότητα συλλογής πληροφοριών, μέσω των μεθόδων έρευνας, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις και να έχει οργανωτικές ικανότητες ώστε να παρακάμπτει τα εμπόδια. 
  5. Να διαθέτει κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις κάθε υπόθεσης.
  6. Να έχει καλή φήμη.
  7. Να είναι ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα του.
  8. Να έχει σημαντικές επικοινωνιακές ικανότητες πλεονέκτημα που βοηθά ιδιαίτερα στη συλλογή τεκμηριωμένων αποδείξεων.
  9. Να διέπεται από τις αρχές της εχεμύθειας, της υπευθυνότητας, της διακριτικότητας και να λειτουργεί με ακεραιότητα και επαγγελματισμό.
  10. Να έχει την αποδοχή και την εκτίμηση των συναδέλφων του.