ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικός διαδικτυακός ντετέκτιβ Serpico κατά φοροφυγάδων


Ιταλοί φοροφυγάδες στα ηλεκτρονικά πλοκάμια του δικτύου Serpico


Πηγή: Έθνος
Hμερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013


Με ένα νέο, έξυπνο, υπερσύγχρονο και πάνω από όλα «φονικό» όπλο επ' ώμου, το υπουργείο οικονομικών της Ιταλίας ετοιμάζεται να «εκπυρσοκροτήσει» ενάντια στη μάστιγα της φοροδιαφυγής, μια μάστιγα από την οποία το ιταλικό κράτος υπολογίζεται πως χάνει από 120 έως και 300 δισ. ευρώ ετησίως.

Ένα υπερσύγχρονο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής απέκτησαν οι υπηρεσίες
ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας


Αρχής γενομένης από χθες, τέθηκε σε λειτουργία ένα σύστημα πληροφορικής με την χαρακτηριστικότατη ονομασία «Σέρπικο» (από το όνομα του θρυλικού Ιταλοαμερικανού ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης Φρανκ Σέρπικο που συγκρούστηκε με τη διαφθορά και ενσαρκώθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον επίσης Ιταλοαμερικανό Αλ Πατσίνο).
Ο λόγος για ένα ηλεκτρονικό «όπλο» ή μια ομάδα από τεχνικά ηλεκτρονικά αντίμετρα ασφαλείας.κάτι ανάμεσα σε «μπαζούκα» και σε «μεγάλο αδελφό», το οποίο έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ιταλών και εντοπίζει αυτομάτως κάθε συναλλαγή/μεταφορά χρημάτων που ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ.
Εν συνεχεία, ξεκινώντας από τα βασικά (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) και λειτουργώντας με τρόπο έξυπνο αλλά και συνδυαστικό, ο εν λόγω ηλεκτρονικός ντεντέκτιβ «Σέρπικο» είναι σε θέση να μετράει έσοδα, έξοδα και καταθέσεις, εντοπίζοντας κι επισημαίνοντας τις όποιες ασυμφωνίες. Για παράδειγμα, καταλαβαίνει πως υπάρχει πρόβλημα εάν κάποιος με μηδενικό εισόδημα φαίνεται να αγοράζει πανάκριβα αυτοκίνητα ή να έχει στην κατοχή του πολυτελή σκάφη ή να κάνει διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς. 

Ο Μάριο Μόντι προκάλεσε τους αντιπάλους του σε τηλεμαχίες,
ενώ εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση στον ηγέτη
του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι


Κι αν μια περίπτωση «ασυμφωνίας» όπως η παραπάνω φαντάζει σε κάποιον ακραία ή μεμονωμένη, στην Ιταλία ωστόσο μάλλον δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 2011 οι Ιταλοί που είχαν δηλώσει μηδενικό εισόδημα ήταν περίπου... 15 εκατομμύρια. Οι λογαριασμοί όλων των παραπάνω ωστόσο στο εξής θα γίνονται φύλλο και φτερό με τη βοήθεια του συστήματος «Σέρπικο» το οποίο  λέγεται πως μπορεί να επεξεργάζεται 24.200 πληροφορίες το δευτερόλεπτο, ευρισκόμενο μάλιστα πάντοτε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, του αρχείου οχημάτων αλλά και του τελωνείου. Ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας σειριακά οργανωμένες στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών της Ιταλίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Από εκεί και πέρα βέβαια, όποιος εντοπίζεται να παρουσιάζει κάποια ύποπτη ασυμφωνία μεταξύ εσόδων και εξόδων, θα λαμβάνει σχετική ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών και θα καλείται να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά του. Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο το εν λόγω σύστημα (στο οποίο κάποιοι επιτέθηκαν παρομοιάζοντάς το με «μεγάλο αδελφό») θα δουλέψει στην πράξη.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ Ο ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ
Δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και θέσεις εργασίας
Αφήνοντας κατά μέρος την υπερκομματική ουδετερότητα του καταξιωμένου τεχνοκράτη, ο Μάριο Μόντι πλέον μεταμορφώνεται σε κανονικό... πολιτικό, καθώς ρίχνεται ψυχή τε και σώματι στην προεκλογική μάχη προκαλώντας τους αντιπάλους του σε τηλεμαχίες, διαφημίζοντας τα δυνατά του σημεία και προβαίνοντας σε προεκλογικές υποσχέσεις περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Χαρακτηριστικά της μεταμόρφωσής του είναι όσα δήλωσε αυτός χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιταλική δημόσια ραδιοφωνία RAI. «Επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω, θεωρώ πως είμαι γνωστός στην Ευρώπη, εάν ξαναείμαι πρωθυπουργός, θα έχω ένα κάποιο εκτόπισμα στις συνόδους της ΕΕ», διακήρυξε μεταξύ άλλων ο Μόντι, ο οποίος μάλιστα για πρώτη φορά χθες υποσχέθηκε να «αναδιανείμει» τον πλούτο προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων της χώρας και να μειώσει τη φορολογία της εργασίας (με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Παράλληλα, για πρώτη φορά χθες, ο 69χρονος ηγέτης της κεντρώας συμμαχίας «Με τον Μόντι για την Ιταλία» επιτέθηκε στο Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι με την κατηγορία πως αυτό θέλει σε συμφωνία με τα συνδικάτα να διατηρήσει τον «υπερπροστατευτισμό» στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο Μόντι έστρεψε τα πυρά του και ενάντια στον Στέφανο Φασίνα, εκπρόσωπο του PD για οικονομικά θέματα, τον οποίο χαρακτήρισε αντίπαλο της αλλαγής.
Την ίδια ώρα ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, ηγέτης του Κεντρώου UDC και υποστηρικτής του Μόντι, υποστήριξε πως ο Μπερσάνι, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, δεν πρέπει να στεφθεί πρωθυπουργός χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Δεδομένου ότι μια τέτοια πλειοψηφία το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ο Καζίνι πρότεινε για πρωθυπουργό τον Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου