ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Αίτημα από εισαγγελείς για εντοπισμό θέσης και παρακολούθηση κινητού χρηστών smartphones


Πηγή: newsbeast
Ημερομηνία: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε σε πρόσφατη δίκη πως οι παρακολουθήσεις της θέσης των χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι νόμιμες ακόμα και αν δεν συνοδεύονται από το αντίστοιχο ένταλμα. 
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποθηκευμένα στοιχεία, που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των χρηστών smartphones λεπτό-προς-λεπτό για τις τελευταίες 60 ημέρες χωρίς να χρειάζονται ένταλμα από δικαστή. 


Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα αυτά για τις Αρχές, ειδικά από τη στιγμή που εκατομμύρια χρήστες έχουν μαζί το κινητό του τους όλη την ώρα. 
Την ίδια στιγμή όμως τα αρχεία που κρατούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία των κατόχων κινητών, όπως ιατρικές θεραπείες, πολιτικές συνεργασίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμα και θέματα σχετιζόμενα με απιστία δηλαδή το αν κάποιος απατά την σύζυγο του. 

«Έχουμε φτάσει σε σημείο που η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα παρακολούθηση κινητού ολοένα και μεγαλώνει» δήλωσε ο Hanni Fakhouri, δικηγόρος της εταιρείας Electronic Frontier Foundation η οποία αντιτίθεται στο νέο μέτρο και ετοιμάζεται να υποστηρίξει τη θέση της στο εφετείο.
Σε παρόμοια υπόθεση στο Τέξας, τον Οκτώβριο του 2010, εισαγγελείς είχαν ζητήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με «την κεραία και τον τομέα στον οποίο το κινητό τηλέφωνο στέλνει το σήμα του», στοιχεία που μπορούσαν να καθορίσουν την θέση του χρήστη με ακρίβεια μερικών μέτρων, αναλόγως με την τοποθεσία των κεραιών και την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν. 
Τότε, ο δικαστής Stephen Smith είχε απορρίψει την αίτηση τους, λέγοντας πως του ζητούσαν πρόσβαση σε «συνεχή δεδομένα θέσης για παρακολούθηση τηλεφώνου και εντοπισμό του στόχου για δυο μήνες, είτε το τηλέφωνο ήταν ενεργό είτε όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου