ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το οικονομικό ηλεκτρονικό έγκλημα στο μικροσκόπιο



Πηγή: e-thessalia.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013



Στις δεκαπέντε περίπου ανέρχονται κάθε χρόνο οι περιπτώσεις οικονομικού ηλεκτρονικού εγκλήματος που εντοπίζονται στη Μαγνησία, όπως τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση με θέμα το διαδίκτυο και την παραβατικότητα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της διαδικτυακής ασφάλισης των μισθωτών και τα προβλήματα που δημιουργούνται.


Το θέμα διερευνήθηκε από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως της Αστυνομίας, της νομικής, αλλά και των υπηρεσιών όπως του ΙΚΑ, όπου η χρήση της νέας τεχνολογίας είναι ευρέως διαδεδομένη για διάφορα ζητήματα, όπως η ασφάλιση των μισθωτών. Στην εκδήλωση μίλησαν ο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και αρμόδιος για θέματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Ντιζές, το στέλεχος του Τμήματος Ελέγχου των κοινών επιχειρήσεων του ΙΚΑ Βόλου κ. Ελένη Τζώτσου και ο νομικός κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας που διδάσκει στο Τμήμα Πληροφορικής και μαθηματικά, τόνισε πως «προσπαθούμε να προφυλάξουμε τους φοιτητές και να τους δώσουμε τις κατάλληλες γνώσεις και τα εφόδια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν διάφορες παρατυπίες. Εξάλλου ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Γι’ αυτό το λόγο καλέσαμε και τρεις ομιλητές από διαφορετικούς χώρους που γνωρίζουν τα θέματα για να μας ενημερώσουν σχετικά».
Ο κ. Ντιζές ρωτήθηκε αρχικά για τα περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος σημειώνοντας πως πρόκειται αρχικά για τα συνήθη αδικήματα, όπως εξυβρίσεις, συκοφαντικές δυσφημήσεις που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Οι θιγόμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την εισαγγελία για την ανεύρεση των δραστών.

Αναφερόμενος στα οικονομικά ηλεκτρονικά εγκλήματα τόνισε πως υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις απάτης. Για παράδειγμα με κάποια παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από κάποιους, παρουσιάζονται κάποιοι αγοραστές που τους πείθουν να στείλουν δήθεν κάποια χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς του αντικειμένου και φυσικά εξαφανίζονται. Είναι συνήθη περιστατικά, αλλά αυξάνονται λόγω της χρήσης του διαδικτύου. Πριν από κάποια χρόνια δεν υπήρχαν καθόλου αυτά. Οι χρήστες προσέχουν, αλλά όχι τόσο πολύ. Γι’ αυτό είναι καλό να γίνονται τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για να παίρνουν κάποιες ιδέες οι πολίτες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Από την πλευρά η κ. Τσώτσου αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαδικτυακής ασφάλισης των μισθωτών. «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά με το πώς μπορούμε εμείς μέσα από το σύστημά μας που έχει περάσει στην επόμενη φάση, να ασφαλιστούν διαδικτυακά, αλλά και πώς μπορεί αυτό να είναι κάποιες φορές αρνητικό. Δηλαδή έχουμε πολλές φορές εικονικές απασχολήσεις, ασφαλίσεις, και αυτό είναι πρόβλημα. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν εργάζονται και ασφαλίζονται σε άλλους εργοδότες ή γενικά εργοδότες ασφαλίζουν ανθρώπους που δεν εργάζονται ποτέ σ’ αυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί για παράδειγμα κάποιοι χρειάζονται παροχές υγείας, αλλά δεν έχουν εργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου