ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ανιχνευτής ψεύδους - Πόσο αλήθεια λέει;


Πώς λειτουργεί, κατά πόσο επαληθεύεται και σε ποιες χώρες αναγνωρίζεται το τεστ αλήθειας


Πηγή: tanea24.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 24 Απριλίου 2013



Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να μπορούσε να ξεχωρίζει πότε κάποιος λέει την αλήθεια και πότε ψέματα;
Ό,τι και αν λέει το στόμα, η επιστήμη υποστηρίζει ότι μιλά επίσης και το σώμα. Και αυτό λέει πάντα την αλήθεια, ακόμα και αυτήν που προσπαθούμε να κρύψουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το κατάλληλο μηχάνημα όπως ο “πολύγραφος”, ο πιο διάσημος ανιχνευτής ψεύδους.

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε πολύγραφους με βελόνες με μελάνι και χαρτί, αλλά τώρα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό ανιχνευτή, λέει στο Euronews ο Γιούρι Σίλλινγκερ, εξεταστής – ερευνητής που χειρίζεται τέτοια μηχανήματα για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο ίδιος εξηγεί πώς λειτουργεί το μηχάνημα: “Kατά τη διάρκεια του τεστ αλήθειας, ο ύποπτος παραμένει καθισμένος αναπαυτικά, με τα χέρια του επάνω στα μπράτσα της καρέκλας και την πλάτη του πίσω, ενώ ο τεχνικός βάζει στο σώμα διάφορους αισθητήρες οι οποίοι θα καταγράψουν την αναπνοή, τον ιδρώτα, την οξυγόνωση του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τους  σφυγμούς της καρδιάς σε όλη την διάρκεια του τεστ αλήθειας” εξηγεί ο Σίλλινγκερ.

“Όταν κάποιος λέει ένα ψέμα, το σώμα του αισθάνεται κάποιου είδους κίνδυνο και εκκρίνει αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό και όταν εκκρίνεται στο εσωτερικό του σώματος, η καρδιά θα χτυπήσει πιο γρήγορα και σε εκείνο το σημείο, θα υπάρξει μεγαλύτερη ροή αίματος στο σώμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και το οξυγόνο είναι αυτό που καίνε οι μύες, οπότε δημιουργεί έντονη δραστηριότητα μέσα μας”, εξηγεί ο Σίλλινγκερ.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ψέματα που μπορεί να αλλάξουν την ταχύτητα της καρδιάς ή τον ρυθμό της αναπνοής. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι και το άγχος μπορεί να παράγει τα ίδια αποτελέσματα. Για αυτό και ένας αστυνομικός οφείλει να εξετάζει επί μακρόν τον ύποπτο, ώστε με την πάροδο του χρόνου να του φύγει το άγχος. Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι αλάνθαστο μηχάνημα. Επαληθεύεται σε ποσοστό 94%. Για αυτό και οι πολύγραφοι δεν αναγνωρίζονται ως επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαστήρια (με εξαίρεση για παράδειγμα τα βελγικά).

Αντίθετα,  τα συγκεκριμένα τεστ αληθείας αναγνωρίζονται στον Καναδά, την Κίνα, το Ισραήλ, το Μεξικό, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι όμως ως αποδεικτικά μέσα σε δίκες αλλά κυρίως ως ενδεικτικές μέθοδοι για τον έλεγχο αξιοπιστίας των καταθέσεων υπόπτων ή και  μαρτύρων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου