ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες - Οικονομικά εγκλήματα


Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης


Πηγή: tanea.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013





«- Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις…
- Εμείς σίγουρα όχι. Λύεται η συνεδρίαση…».

Με την παραπάνω στιχομυθία, μεταξύ του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του προέδρου του δικαστηρίου, έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η αυλαία στη δίκη με το μεγαλύτερο ποινικό και πολιτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αυτή για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης-μαμούθ στο ταμείο του Δήμου. Στο άκουσμα της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδειχνε σαστισμένος. Η σύζυγός του έτρεξε να τον αγκαλιάσει, ενώ αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν στο ασφυκτικά γεμάτο ακροατήριο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι του, συγγενείς, αλλά και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά, παρακολουθώντας όρθιοι τη συνεδρίαση.

«Είναι αθώος» φώναξαν κάποιοι, ενώ ένας παρευρισκόμενος φώναξε ειρωνικά στους δικαστές που αποχωρούσαν «Άντε και Σαρτζετάκηδες». Οι αστυνομικοί εκκένωσαν την αίθουσα και σχημάτισαν κλοιό. Λίγο αργότερα, όταν ο Παπαγεωργόπουλος, ο «φτερωτός γιατρός» της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε στο αίθριο των δικαστηρίων, φορώντας χειροπέδες που είχε καλύψει με το πανωφόρι του, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Και τον Κολοκοτρώνη, φυλακή τον έβαλαν» φώναζαν. Δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και κινητά τηλέφωνα κατέγραφαν τη σκηνή. Κόσμος ήταν συγκεντρωμένος και στην μεταφορά του, λίγη ώρα μετά, στην αστυνομική κλούβα, προκειμένου να οδηγηθεί στις φυλακές Διαβατών. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (καθαρογραμμένη θα φτάσει τις 400 σελίδες) έπεσε σαν κεραυνός, καθώς στην τελική ετυμηγορία ακούστηκε τρεις φορές η λέξη «ισόβια», παγώνοντας το ακροατήριο: 

  • Ισόβια κάθειρξη στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο (άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση), 
  • Ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια (ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια σε πλαστογραφία), 
  • Ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον μοναδικό εκ των κατηγορούμενων που ομολόγησε την εμπλοκή του (υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη Περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος). 

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής (άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση), στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα. Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των δύο τελευταίων, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι με όρους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος, καθώς και δέκα ακόμη χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι. Παρ’ όλα αυτά, ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου υπεξαίρεσης, δεν απαντήθηκε το βασανιστικό ερώτημα: πού κατέληξαν τα χρήματα. «Αποκρύφτηκαν σε άγνωστες οικονομικές περιοχές» ανέφερε ο πρόεδρος εφετών Γιώργος Αποστολάκης… Το ύψος της υπεξαίρεσης υπολογίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ και εκτός από το μερίδιο που ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε ο ταμίας Π. Σαξώνης, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ.  Δύο φορές ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε το ύψος του ποσού σε δραχμές. «Πρόκειται για 6,1 δισ. δραχμές. Δεν ξέρω πόσες ζωές χρειάζεται ένας καθηγητής για να φτάσει με τον μισθό του ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό» σημείωσε. Τα υπεξαιρεθέντα χρήματα αφορούσαν εισφορές δημοτικών υπαλλήλων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρήματα δεν αποδίδονταν από τον ταμία Σαξώνη, την περίοδο 1999-2008, ενώ ο ίδιος προσκόμισε πλαστά παραστατικά στον Δήμο, ώστε να αποδείξει ότι τα χρήματα είχαν καταβληθεί. Με τη δικαστική απόφαση, ορίστηκε ότι το συνολικό ύψος της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης στο ταμείο του Δήμου ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ. Στο αρχικό πόρισμα το παραπάνω ποσό είχε υπολογιστεί στα 51,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως διατυπώθηκε από το δικαστήριο, η διαφορά αφορούσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λογιστικά ελλείμματα.


Σύμφωνα με τα δικαστικά στοιχεία δήμαρχος και γενικός γραμματέας διατηρούσαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατέληξε μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο για δωρεές ψηφοφόρων στην παράταξη Αναγέννηση, ενώ πολλά από τα χρήματα παίχτηκαν και στο Χρηματιστήριο. Η 51η συνεδρίαση της πεντάμηνης διάρκειας δίκης, επιφύλασσε εντάσεις, συγκινήσεις και ανατροπές μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ωστόσο, η τελική ετυμηγορία σε βάρος των Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια διαφάνηκε από την αιτιολόγηση του προέδρου σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος να αναγνωριστεί στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα, αν όχι το μοναδικό σε τέτοια έκταση, στα δημόσια χρονικά. Οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν την υπεξαίρεση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και δεν έδειξαν ίχνος μεταμέλειας μέχρι σήμερα. Ειδικά για τον Β. Παπαγεωργόπουλο, φανερώνεται μία ψυχοδυναμική στο τελεσθέν έγκλημα, η οποία προϋποθέτει εξοικείωση με το ίδιο έγκλημα στο παρελθόν» είπε ο πρόεδρος, προκαλώντας αναστάτωση στο ακροατήριο!


Ο πρόεδρος ήταν καταπέλτης. «Η κεφαλή ήταν ο Παπαγεωργόπουλος και ο Λεμούσιας το alter ego του. Ο Λεμούσιας ζήτησε ευθέως από τον ταμία Σαξώνη, τους πρώτους κιόλας μήνες της νέα διοίκησης, να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα από το ταμείο. Για να τον καθησυχάσει, τού είπε ‘Εγώ ασκώ διοίκηση, όχι ο δήμαρχος. Όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν’, ενώ το πρόσχημα ήταν ότι τα χρήματα θα κατέληγαν στη δημοτική παράταξη Αναγέννηση του Παπαγεωργόπουλου» είπε ο πρόεδρος. Και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο σκληρή. «Δήμαρχος και γενικός γραμματέας έβαλαν μπροστά τη μηχανή της υπεξαίρεσης. Ήταν μία στοχευμένη επιδρομή στο δημοτικό ταμείο. Ο δήμαρχος γνώριζε τα πάντα και κρατούσε σιωπηρή στάση στο παρασκήνιο. Δεν ήθελε να ξέρει την ακριβή προέλευση των χρημάτων, όμως γνώριζε την παράνομη προέλευση και τα εισέπραττε»Ο πρόεδρος συνέχισε, λέγοντας ότι ο Λεμούσιας κρατούσε τον Παπαγεωργόπουλο στο χέρι. «Δυνατά μυστικά τούς κρατούσαν αλληλέγγυους. Ο δήμαρχος δεν τόλμησε να αντικαταστήσει τον Λεμούσια, ούτε όταν ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Παγίας (υπόθεση που εκκρεμεί) ούτε όταν κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για περίεργη απόκτηση ακινήτων. ‘Ας έρθει να με βγάλει από εδώ. Εμείς συνεχίζουμε’ είπε ο Λεμούσιας στον ταμία Σαξώνη. Εντέλει, επιβεβαιώνεται η φράση του σημερινού δημάρχου Γ. Μπουτάρη, ο οποίος καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη, είχε πει ότι ‘τίποτα δεν συνέβαινε αν δεν περνούσε πρώτα από τον πάγκο του Λεμούσια’» ανέφερε ο πρόεδρος.


«Είμαι αθώος. Εδώ μέσα χύνεται αίματα, για ικανοποίηση της κοινής γνώμης» φώναξε εκείνη τη στιγμή ο Λεμούσιας από το εδώλιο. Αναφορικά με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, σύμφωνα με την απόφαση, οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, «κάλυπταν τον Σαξώνη, ηθελημένα του παρείχαν άμεση συνδρομή, γνώριζαν ότι κρατούσε χρήματα για τον εαυτό του, αλλά δεν τον απέτρεπαν». Σχετικά με τους τρεις αντιδημάρχους (Γερογιάννη, Ζορπίδη, Αθανάσαρο), το δικαστήριο έκρινε ότι «αν και προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών, ουδεμία ανάμιξη αποδείχτηκε ότι είχαν, ενώ αγνοούσαν εκ της θέσης τους τα αδικήματα που συνέβαιναν». Ο Μ. Ζορπίδης ξέσπασε σε λυγμούς, το ίδιο και ορισμένοι από τους δέκα αθωωθέντες υπαλλήλους, που αποχώρησαν από το εδώλιο, πριν ανακοινωθεί η τελική απόφαση. Τέλος, αποφασίστηκε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να ερευνηθεί το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος. Ξεχωριστή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη.


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνες για το έγκλημα θρίλερ στη Θεσσαλονίκη

Μυστήριο καλύπτει τον στραγγαλισμό του μπάτλερ στην εσωτερική πισίνα της ματωμένης βίλας


Πηγή: newsit.gr
Ημερομηνία: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013




Ένα έγκλημα βγαλμένο από ταινία θρίλερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο υπηρέτης από τη Σρι Λάνκα, βρέθηκε νεκρός με το κεφάλι και τον κορμό από το άψυχο σώμα του στην πισίνα της βίλας  του γνωστού επιχειρηματία Κώστα Σαραφίδη (από τις σοβαρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης), στην οδό Αριάδνης, στους Ελαιώνες Πανοράματος, την ώρα που οι ιδιοκτήτες της οικίας απουσίαζαν.

Από τις μέχρι τώρα δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες και την νεκροψία που έγινε όλα δείχνουν ότι πρόκειται για πνιγμό από στραγγαλισμό. Στην αρχική της ανακοίνωση η αστυνομία, έκανε λόγο για γυναίκα οικιακή βοηθό που βρέθηκε νεκρή, αλλά όπως αποσαφηνίστηκε πρόκειται για τον μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα.

Τον άτυχο άντρα βρήκε αργά χθες το απόγευμα (17-02-2013) συνάδελφός του, που αμέσως ειδοποίησε τους εργοδότες και εκείνοι την αστυνομία. Στη βίλα έφτασε ιατροδικαστής που διαπίστωσε ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, εντοπίστηκαν ''αμυχές πίσω από τους λοβούς των αυτιών". Το κεφάλι και το μεγαλύτερο μέρος από το άψυχο σώμα του άτυχου υπηρέτη, βρίσκονταν μέσα στο νερό της πισίνας. Oι πρώτες εκτιμήσεις από τις έρευνες που έχουν γίνει μιλούν για πιθανή απόπειρα κλοπής της οικίας από κάποιους στους οποίους ίσως στάθηκε εμπόδιο ο νεαρός. Οι συνθήκες του θανάτου αλλά και το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα, γεννούν πολλά ερωτήματα στην αστυνομία που συνεχίζει την έρευνα για να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνες και νέα στοιχεία για την υπόθεση Πιστόριους


Ένα ματωμένο μπαστούνι του μπέιζμπολ εξετάζει η αστυνομία
Σε κατάσταση αμόκ βρισκόταν ο Πιστόριους μετά τη δολοφονία, αναφέρει φίλος του


Πηγή: newsbeast.gr
Ημερομηνία: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013



Πρόσφατες έρευνες έφεραν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση Πιστόριους. Εξετάζεται η χρήση ενός μπαστουνιού του μπέιζμπολ που μπορεί να έκανε ο πρωταθλητής Οσκαρ Πιστόριους, το οποίο βρέθηκε γεμάτο αίμα στο σπίτι του, κατά τη δολοφονία της φίλης του Ρέεβα Στέενκαμπ την Πέμπτη στην κατοικία του στην Πρετόρια, Την έρευνα διεξάγει η νοτιοαφρικανική αστυνομία, όπως γράφει σήμερα η κυριακάτικη εφημερίδα City Press. «Το μπαστούνι ήταν γεμάτο αίμα. Η αστυνομία θα αποφανθεί τί αίμα ήταν αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στη έρευνα προσθέτοντας ότι το κεφάλι της Ρέεβα ήταν "συντεθλιμμένο". 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τρεις υποθέσεις, σύμφωνα με τη City Press που αναφέρει ότι αντλεί τις πληροφορίες της από τρεις συγκλίνουσες πηγές: ο Πιστόριους μπορεί να επιτέθηκε στη φίλη με το μπαστούνι, αυτή να το χρησιμοποίησε για να αμυνθεί, ή ο αθλητής να το χρησιμοποίησε για να σπάσει την πόρτα της τουαλέτας, όπου αυτή είχε καταφύγει.

Ο 26χρονος Πιστόριους φέρεται να πυροβόλησε για πρώτη φορά από το υπνοδωμάτιο, πριν η φίλη του προλάβει να κλειστεί στην τουαλέτα που ήταν δίπλα. Η Ρέεβα επλήγη με τέσσερις σφαίρες, οι δύο στο κεφάλι, από όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πιστόριους τηλεφώνησε στον πατέρα του γύρω στις 03:20 την Πέμπτη, ζητώντας του να πάει στο σπίτι του το συντομότερο δυνατόν. Όταν η οικογένειά του έφθασε, αυτός κατέβαινε τις σκάλες κρατώντας τη νεαρή γυναίκα και έτρεμε. Η 29χρονη Ρέεβα ανέπνεε ακόμη και αυτός προσπάθησε να την κρατήσει στη ζωή δίνοντάς της το «φιλί της ζωής». Οι επιθεωρητές βρήκαν μια μικρή τσάντα και ένα iPad στο υπνοδωμάτιο του Οσκαρ. Τα σεντόνια του κρεβατιού ήταν ακατάστατα. Αυτός φέρεται να είπε στην αδελφή του ότι κάτι φοβερό συνέβη και πέρασε τη Ρέεβα για διαρρήκτη.

Αλλά οι τρεις πηγές της εφημερίδας αποκλείουν την εκδοχή αυτή, την οποία απέρριψε η αστυνομία από την Πέμπτη, αναφέροντας κυρίως ότι δεν υπήρξε σημάδι παραβίασης. Την ίδια ώρα επιστήθιος φίλος του μετέφερε ότι ο Πιστόριους ήταν μετά τους πυροβολισμούς σε κατάσταση πανικού και αμόκ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο παραολυμπιονίκης πριν καν τηλεφωνήσει στις αρχές, επικοινώνησε μαζί του και παραληρούσε. «Είναι πολύ κρίμα», δήλωσε ο Τζάστιν Ντιβάρις. «Μου τηλεφώνησε στις 3:55 λέγοντας πως η Ρέεβα είχε πυροβοληθεί. Τον ρώτησα "Τι λες; Δεν καταλαβαίνω" και μου είπε "Έγινε ένα τρομερό ατύχημα. Πυροβόλησα τη Ρέεβα". 

Στη συνέχεια ο γείτονάς του πήρε το τηλέφωνο, μου είπε πως ήταν αλήθεια και μου είπε να πάω στο σπίτι του. Ήμουν σοκαρισμένος. Ρώτησα τον γείτονα αν η Ρέεβα ήταν καλά και αν το όπλο εκπυρσοκρότησε από ατύχημα. Μου απάντησε "Όχι, δεν είναι καλά. Πρέπει να έρθεις εδώ". Όταν έφτασα στο σπίτι του ήταν ήδη μία σκηνή εγκλήματος για την αστυνομία. Δεν μας επέτρεψαν να μπούμε σπίτι, αλλά μπορούσα να δω το σώμα της καλυμμένο με πετσέτες και σεντόνια. Ο Όσκαρ ήταν υπό κράτηση στο γκαράζ του σπιτιού του, αλλά με άφησαν να του μιλήσω. Ήταν τελείως ασυνάρτητος και έλεγε συνέχεια "Σκότωσα το μωρό μου. Θεέ μου, πάρε με". Καθόταν και έκλαιγε για μία ώρα. Τον ρωτούσα τι είχε γίνει και μου έλεγε συνεχώς το ίδιο πράγμα».

Σύμφωνα με δικαστικά στοιχεία ο Πιστόριους κατηγορείται για τη δολοφονία της Ρέεβα και η εισαγγελία είπε κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή ότι ζητεί να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για «φόνο εκ προμελέτης». Ο Πιστόριους απορρίπτει τις κατηγορίες. Ο αθλητής θα παρουσιαστεί εκ νέου την Τρίτη στο δικαστήριο της Πρετόριας, όπου οι δικηγόροι του θα ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Την ίδια ημέρα θα γίνει η κηδεία της Ρέεβα στο Πορτ Ελίζαμπεθ.




Δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες - Ο Πιστόριους κατηγορείται για ανθρωποκτονία


Τραυμάτισε θανάσιμα τη σύντροφό του γιατί την πέρασε για διαρρήκτη


Πηγή: newsbeast.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013





Ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους είναι γνωστός στον πλανήτη ως ο «γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια». Τώρα το όνομά του κάνει το γύρο του κόσμου εξαιτίας μια πολύ τραγικής είδησης. Ο αθλητής συνελήφθη για τη δολοφονία της συντρόφου του, την οποία πυροβόλησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή πίστεψε ότι ήταν… διαρρήκτης! Το περιστατικό συνέβη στις 4 τα ξημερώματα.
Η γυναίκα δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι και τα χέρια και σκοτώθηκε. Μετά από τις σχετικές έρευνες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δέχτηκε τουλάχιστον δύο σφαίρες, και παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού που έφτασε στο σημείο, δεν μπόρεσε να σωθεί. Ο Πιστόριους ήταν ο πρώτος αθλητής χωρίς κάτω άκρα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο.

Ο εκπρόσωπος του αθλητή, Peet van Zyl, μεταβαίνει αυτήν την ώρα στην Πρετόρια για να μιλήσει με τον πελάτη του. «Ελπίζω να μπορέσω να τον δω στο αστυνομικό τμήμα. Ο Όσκαρ είναι ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος και αγαπητός σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για τραγικό λάθος, αλλά δε γνωρίζω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή» είπε.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Katlego Mogale, ανέφερε ότι από τον τόπο του εγκλήματος αφαιρέθηκε ένα όπλο 9 χιλιοστών. Ο αθλητής έμενε σε ένα πολύ καλά φυλασσόμενο συγκρότημα κατοικιών, που περιβάλλεται από πολύ ψηλό τοίχο, έχει ηλεκτρικούς φράχτες, συνεχείς παρακολουθήσεις από οπλισμένους φρουρούς που σταματούν κάθε όχημα που μπαίνει και βγαίνει από αυτό.
Την είδηση της σύλληψής του επιβεβαίωσε στο Reuters και ο πατέρας του αθλητή, Χένκε Πιστόριους, ο οποίος δήλωσε: «Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Δεν τον έχω δει, είναι με την αστυνομία και η υπόθεση είναι στα χέρια των αρχών. Προφανώς είμαστε σοκαρισμένοι... Ο μόνος που μπορεί να μάς πει τι συνέβη είναι ο ίδιος ο Όσκαρ».

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα για μίζες γιατρών


Γιατροί έπαιρναν μίζες για να προωθούν προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας


Πηγή: koutipandoras.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013



Παράνομα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως είχαν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΔΟΕ, δωροδοκούνταν από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο Μαν, προκειμένου να προωθούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Πρόκειται για ένδεκα γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία της ΑΘήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 5.812.000 ευρώ. Η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ελέγχων του ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της διαφθοράς, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από συνεχείς παρακολουθήσεις, τα στοιχεία που βρέθηκαν απεστάλησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ με πληροφοριακά δελτία για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων. Επίσης, υποβλήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία, μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της δωροδοκίας ιατρών, οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις σε θέσεις δημόσιων νοσοκομείων. Στις εμπλακείσες επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν πρόστιμα του ΚΒΣ ύψους 18.845.000 ευρώ και πρόστιμα ΦΠΑ συνολικά 2.450.000 ευρώ. Δύο εκ των επιχειρήσεων προσήλθαν και συμβιβάστηκαν με το Υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 12.100.000 ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί έρευνα, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, αναφορικά με το χρηματισμό γιατρών από γερμανική φαρμακευτική εταιρία, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της προϊόντα.



Ντετέκτιβ σε αναζήτηση στοιχείων για την επίθεση αγνώστου σε συνεπιβάτη του

Μια επίθεση-σοκ σε ανυποψίαστο επιβάτη λεωφορείου κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στο Λονδίνο


Πηγή: protothema.gr
Ημερομηνία: 6 Δεκεμβρίου 2012


Μία περίεργη επίθεση έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου σε λεωφορείο στο Λονδίνο.
Ένας άνδρας κοντά στα 25 «συνελήφθη» από την κάμερα λεωφορείου να προσπαθεί να δολοφονήσει έναν ανυποψίαστο συνεπιβάτη του. Το ανυποψίαστο θύμα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με κατεύθυνση τον χώρο εργασίας του, στην περιοχή του Earls Court στο Λονδίνο. Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από την αστυνομία δείχνει έναν άνδρα, που φορούσε ένα γκρίζο καπέλο, μπεζ μπουφάν, τζιν και μπότες, αρχικά  ανταλλάσει ελάχιστες κουβέντες με το θύμα και στην συνέχεια να κάθεται ακριβώς πίσω του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έβγαλε από την τσέπη του ένα μαντήλι, το πέρασε στο λαιμό του άτυχου επιβάτη και προσπάθησε να τον πνίξει. Το θύμα χάνει τις αισθήσεις του για λίγα δευτερόλεπτα και όταν τις επανακτά, ο δράστης του επιτίθεται για δεύτερη φορά. Το θύμα κατέβηκε από το λεωφορείο με την βοήθεια των συνεπιβατών του κοντά στο Earls Court όπου είπε στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί.

Ο ντετέκτιβ Thomas Norman, δήλωσε: «Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε έναν επιβάτη που ήταν στο δρόμο για την δουλειά του. Το θύμα έχει τραυματιστεί αρκετά και θα μπορούσε να ήταν ακόμα χειρότερα, όταν μας μίλησε ήταν σοκαρισμένος, είχε απώλεια μνήμης». Οι έρευνες συνεχίζονται και ο ντεντέκτιβ Thomas τόνισε: «Καλώ όποιον γνωρίζει αυτό το άτομο να επικοινωνήσει με τις αρχές το συντομότερο δυνατό διότι είναι επικίνδυνος για το κοινό».

Παρακολουθήστε το σχετικό video



Ντετέκτιβ προχωρούν σε έρευνες για τον πατέρα δολοφόνο


Εισέβαλε στο σχολείο, πυροβόλησε το παιδί του στο κεφάλι και αυτοκτόνησε


Πηγή: iefimerida.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Μαΐου 2012



Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο του μικρού αγοριού ενώ ο 37χρονος τουρκικής καταγωγής πατέρας αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό. Σε κατάσταση σοκ η αδερφούλα του την οποία υποχρέωσε ο μπαμπάς να γίνει μάρτυρας της τιμωρίας...

«Η κατάσταση του παιδιού είναι πολύ κρίσιμη. Η σφαίρα όπως φαίνεται διαπέρασε το κρανίο του. Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα είναι κρίσιμο», τόνισε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης ΟRF, ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας στο Σαντ Πέλτεν, Κλάους Πρένινγκ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν είχαν προστατέψει τον 7χρονο από τον πατέρα του δεδομένου ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε λάβει εντολή από την αστυνομία να εγκαταλείψει την κατοικία του ως ύποπτος για οικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τον αυστριακό νομοθέτη, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας η αστυνομία έχει την δικαιοδοσία να διατάξει τους υπόπτους να εγκαταλείψουν για 10 ημέρες την οικία τους, εάν κρίνει πως αποτελούν κίνδυνο για την ακεραιότητα των άλλων μελών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, εκνεύρισε τον πατέρα ο οποίος θεώρησε το παιδί υπεύθυνο για την τιμωρία του με αποτέλεσμα να εισβάλει στο δημοτικό σχολείο και να το πυροβολήσει στο κεφάλι. Όπως μεταδίδει η ORF ο εκτελεστής πατέρας έβγαλε τον γιο του και την κόρη του έξω από την σχολική αίθουσα, ταν οδήγησε προς τα αποδυτήρια και εκεί πυροβόλησε το αγόρι στο κεφάλι ενώ η αδερφούλα του παρακολουθούσε έντρομη. Η αστυνομία ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν όντως το κοριτσάκι υπήρξε μάρτυρας της φρικτής πράξης. Στο σημείο έχουν ωστόσο σταλεί ειδικοί παιδοψυχολόγοι για να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους μικρούς μαθητές του σχολείου που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Οι ντετέκτιβ προχωρούν σε νέες έρευνες και αναζητούν κάποιο γράμμα, σημείωμα ή άλλη μαρτυρία του πατέρα που να εξηγεί το κίνητρό του. Ο ίδιος διέφυγε με το αυτοκίνητο από τον χώρο του σχολείου και το όχημά του βρέθηκε αναποδογυρισμένο σε έναν γκρεμό, 60 χλμ δυτικά της Βιέννης. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκε το πτώμα του δράστη, ο οποίος κατά την πρώτη αυτοψία εικάζεται πως είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. Είναι η δεύτερη φορά που τα διεθνή media στρέφουν την προσοχή τους στην αυστριακή πόλη Σαντ Πέλτεν, μετά την δίκη του αξιοσέβαστου επιχειρηματία, συζύγου και πατέρα Ζόζεφ Φριτζλ ο οποίος συνελήφθη το 2008 με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης της 24χρονης κόρης του με την οποία είχε αποκτήσει 7 παιδιά, ενώ παράλληλα ζούσε φυλακισμένη στο σκοτεινό υπόγειο του σπιτιού της.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μυστικές υπηρεσίες - Γκάγκστερ και η σφαγή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Μακελειό την Ημέρα των Ερωτευμένων


Πηγή: sansimera.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013




Το 1929, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, ο Αλ Καπόνε αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον μεγάλο αντίπαλό του Μπαγκς Μοράν. Το μακελειό σε μια αποθήκη του Σικάγου έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου και σηματοδότησε την αρχή του τέλους και για τους δύο γκάνγκστερ.

Στα τέλη της δεκαετίας του '20, στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης, του σουίνγκ και της τρυφερής ζωής, ο ιταλός Αλ Καπόνε με τη συμμορία του κυριαρχούσε στο νότιο τμήμα του Σικάγου και ο Μπαγκς Μοράν με τους ιρλανδογερμανούς του στο βόρειο. Το μεγάλο έπαθλο για τους δύο γκάνγκστερ ήταν τα εκατομμύρια δολάρια από την παράνομη διακίνηση του αλκοόλ. Ο Αλ Καπόνε, που βρισκόταν στην ακμή της εγκληματικής του δραστηριότητας, εκτός από την κυριαρχία και το χρήμα, διψούσε και για εκδίκηση, επειδή ο Μοράν είχε σκοτώσει μερικούς δικούς του ανθρώπους. Το σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν επεξεργάστηκε το πρωτοπαλίκαρό του Βιτσέντζο Τζιμπάλντι, γνωστός με το ψευδώνυμο Τζακ Μακ Γκαρν και με το παρατσούκλι «Το πολυβόλο». Θα του έκλεινε ένα ραντεβού σε μέρος της επιλογής του, με δέλεαρ ένα φορτίο ακριβού ουίσκι. Οι άνθρωποι του Καπόνε μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς θα αναλάμβαναν τα υπόλοιπα.

Ο Μοράν τσίμπησε το δόλωμα και η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη του Βόρειου Σικάγου. Πέντε άνδρες του Καπόνε έφθασαν στην ώρα τους με δύο αυτοκίνητα, που έμοιαζαν με περιπολικά. Οι τρεις ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και οι άλλοι δύο με πολιτικά. Στη γύρω περιοχή είχαν ακροβολιστεί δεκάδες συνεργάτες του Καπόνε (τσιλιαδόροι κλπ).
Οι τρεις ντετέκτιβ αποφάσισαν να δράσουν, όταν είδαν έναν άνδρα που έμοιαζε με τον Μοράν να μπαίνει στην αποθήκη. Με καταδρομική επιχείρηση αιφνιδίασαν τα επτά άτομα που βρίσκονταν μέσα και τους διέταξαν να σταθούν με την πλάτη στον τοίχο. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, τους γάζωσαν με τα αυτόματα «Τόμσον» που έφεραν. Οι περίοικοι άκουσαν τους παρατεταμένους πυροβολισμούς και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί μετά από έρευνα βρήκαν στον τόπο του μακελειού έξι πτώματα πισώπλατα χτυπημένα και έναν βαριά τραυματία. Όταν τον ρώτησαν ποιος τον πυροβόλησε, αυτός ψέλλισε «κανείς» και άφησε την τελευταία του πνοή. Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας άσχετος με την ιστορία, ένας μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας και βρέθηκε κατά λάθος στο μοιραίο ραντεβού. Πουθενά, όμως, ο Μοράν. Ο μεγάλος αντίπαλος του Καπόνε σώθηκε από καθαρή τύχη, επειδή πήγε καθυστερημένα στο ραντεβού και όταν είδε τους τρεις ντεντέκτιβ φρόντισε να εξαφανιστεί.

Το μακελειό προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Σικάγο, και σημαίνοντα πρόσωπα της «Πόλης των Ανέμων» ζήτησαν να μπει ένα τέλος στη δράση των συμμοριών. Η τοπική αστυνομία, παρότι γρήγορα διαπίστωσε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου, δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο Αλ Καπόνε και το πρωτοπαλίκαρό του Τζακ ΜακΓκαρν είχαν γερά άλλοθι: ο πρώτος βρισκόταν στη Φλόριντα για διακοπές και ο δεύτερος στην αγκαλιά της φιλενάδας του. Το θέμα ξέφυγε από τα στενά όρια του Σικάγου και έγινε παναμερικανική υπόθεση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε δράση με το FBI και το IRS (Εφορία). Με μεθοδικό τρόπο, οι δύο υπηρεσίες ξεσκέπασαν τη δράση του Αλ Καπόνε, που συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή. Η βασιλεία του στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος είχε τελειώσει. 
Μετεωρική ήταν και η πτώση του Μπαγκς Μοράν. Από πάμπλουτος γκάνγκστερ βρέθηκε να ληστεύει τράπεζες για τα προς το ζην. Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Αλ Καπόνε, ο Φρανκ Νίτι διαφέντευε το Σικάγο τη δεκαετία του '30. Με την άνοδο του Ρούζβελτ στην εξουσία το 1933, η ποτοαπαγόρευση καταργήθηκε.
Ο τόπος του εγκλήματος (2122 Ν. Clark Street) έγινε τουριστική ατραξιόν μέχρι το 1967, που η αποθήκη κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος τοίχος της εκτέλεσης αποσυναρμολογήθηκε τούβλο - τούβλο και πουλήθηκε σε δημοπρασία στον καναδό επιχειρηματία Τζορτζ Πάτεϊ, ο οποίος τον ξανάχτισε μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στο Βανκούβερ.

Στη μεγάλη οθόνη, το μακελειό αποτέλεσε τμήμα της δράσης στις ταινίες Μερικοί το προτιμούν καυτό του Μπίλι Γουάιλντερ (1959) και Σημαδεμένος (1932) και το κύριο θέμα της ταινίας του Ρότζερ Κόρμαν Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου (1967). Η «Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου» ενέπνευσε επίσης μουσικούς, όπως ο τραβαδούρος Τζέιμς Τέιλορ (Valentine's Day) και ο ράπερ 50 Cent (The Massacre, άλμπουμ του 2005).

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

'Ερευνες για τον μικρό Μπεν στην Κω επανέρχονται τα ερωτήματα


Φεύγει το βρετανικό κλιμάκιο, νέα ερωτήματα για την τύχη του μικρού Βρετανού


Πηγή: tovima.gr
Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2012




Ολοκληρώνεται την Παρασκευή το πρωί, χωρίς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και της βρετανικής Αστυνομίας στην Κω, για τον μικρό Μπεν Νίνταμ που έχει εξαφανιστεί από το 1991. Το βρετανικό κλιμάκιο, 21 αστυνομικών και τεχνικών, αναχωρεί από το νησί το Σάββατο και μετά τις νέες άκαρπες έρευνες επανέρχονται τα ερωτήματα για την τύχη του αγοριού.
Επιστρατεύτηκαν ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας, αλλά η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με δύο ειδικές συσκευές ακτινοσκόπησης του εδάφους και με την χρήση λογισμικού, δεν εντόπισε κανένα ίχνος οστών του εξαφανισμένου βρέφους. Από τις αναζητήσεις των αξιωματικών βρέθηκαν οστά που αποδίδονται σε ζώα, κομμάτια από παιχνίδια και πολλά μεταλλικά αντικείμενα -κυρίως καρφιά και λαμαρίνες- για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με τον μικρό Μπεν.

Σε πρώτη φάση οι ερευνητές της Σκότλαντ Γιαρντ εξήτασαν με τα ειδικά σκάνερ -χρησιμοποιούνται και από αρχαιολόγους για εντοπισμό μαρμάρινων αντικειμένων ή άλλων "ανωμαλιών" στο υπέδαφος- τον χώρο κάτω από μία αγροικία που είχε ανεγερθεί τον καιρό της εξαφάνισης του 21 μηνών τότε Μπεν. Προσφάτως είχε διατυπωθεί η εικασία ότι ίσως το βρέφος είχε θαφτεί τότε κάτω από μπάζα, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους εργάτες. Όμως η έρευνα που έγινε στο έδαφος, κάτω από την μικρή κατοικία αλλά και σε μια έκταση περίπου τριών-τεσσάρων στρεμμάτων γύρω από αυτήν, δεν απέδωσε. 

Τα στελέχη της Σκλότλαντ Γιαρντ χώρισαν την περιοχή σε μικρά τμήματα, με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται και στην αποναρκοθέτηση, χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε σημαντικό. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, δεν κρίθηκε αναγκαίο να σταλούν τα ευρήματα προς εξέταση -κυρίως όσον αφορά την σύγκριση DNA- στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ ή να γίνει αντικείμενο σύγκρισης από ειδικούς της Σκότλαντ Γιαρντ. Ας σημειωθεί ότι η βρετανική αστυνομία είχε αποκτήσει γενετικό υλικό του Μπεν από το Νοσοκομείο Παίδων του Σέφιλντ όπου είχε νοσηλευθεί.

Όπως έλεγε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που παρακολουθεί τις έρευνες «εάν ίσχυε το σενάριο ότι ο Μπεν θάφτηκε κάτω από την αγροικία, θα έπρεπε βεβαίως να βρούμε ολόκληρο τον σκελετό του αφού, από τότε, στο σημείο δεν έχουν γίνει άλλες ανασκαφές ή χωματουργικές εργασίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι επανέρχονται τα σενάρια για αρπαγή του βρέφους από αγνώστους ή για άλλο τύπου ατύχημα που μπορεί να έχει συμβεί».

Ο μικρός Μπεν είχε εξαφανιστεί στις 24 Ιουλίου του 1991 στην Κω και εφόσον βρίσκεται εν ζωή, σήμερα πρέπει να είναι 22 ετών. Τότε η μητέρα του εργαζόταν σε ξενοδοχείο και διέμενε μαζί με τον γιο της στην κατοικία των γονιών της. Ο Μπεν έπαιζε κοντά στο σπίτι -στην περιοχή Ηρακλής στις παρυφές της πόλης της Κω- όταν ξαφνικά χάθηκε από τα μάτια της γιαγιάς και του παππού του. Τα πρώτα 24ωρα είχε γίνει έρευνα της Πυροσβεστικής σε ένα πηγάδι της περιοχής όπου είχαν εκφρασθεί φόβοι ότι είχε πέσει ο μικρός. Λίγο καιρό αργότερα είχε ορισθεί αμοιβή 7.000.000 δραχμών για πληροφορίες σε σχέση με τον Μπεν.

Οι πολυετείς προσπάθειες των ελληνικών και των βρετανικών Αρχών να εντοπίσουν τον μικρό στάθηκαν άκαρπες και μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τι συνέβη. Στο διάστημα όλων αυτών των ετών, οι αρχές ερεύνησαν εξονυχιστικά εκατοντάδες πληροφορίες ατόμων που πίστευαν ότι είχαν δει τον Μπεν. Το 1995, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Στράτος Μπακιρτζής, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, είχε εντοπίσει ένα 6χρονο, κατάξανθο αγόρι, το οποίο ζούσε σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό στη Θεσσαλονίκη. Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι το είχαν εγκαταλείψει οι έλληνες γονείς του και το περιμάζεψαν οι τσιγγάνοι.

Το 1997 είχαν υπάρξει αναφορές από έναν κρατούμενο στις φυλακές της Λάρισας ότι ο Μπεν ζούσε στην πόλη Χόκενχαϊμ της Γερμανίας, σε σπίτι ελλήνων μεταναστών. Χωρίς και πάλι καμία συνέχεια. Το 2000, μέλη της οικογένειας του Μπεν Νίνταμ είχαν στραφεί κατά του ελληνικού δημοσίου «γιατί το 1991 δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διαφύγουν από την Κω, οι απαγωγείς του Μπεν».

Η μητέρα του Μπεν το 2003 προσέλαβε έναν Ουαλό ντετέκτιβ, τον κ. Ίαν Κρόσμπι, ο οποίος έκανε τον γύρο του κόσμου στην προσπάθειά του να εντοπίσει το αγνοούμενο αγόρι. Λίγο προτού εγκαταλείψει την έρευνα, ο κ. Κρόσμπι είχε συμπεράνει ότι η απαγωγή ήταν προσχεδιασμένη και ότι το παιδί, αμέσως μετά την απαγωγή του (από κύκλωμα εμπόρων βρεφών), φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό. Ο ντεντέκτιβ εικάζει ότι το παιδί σήμερα ζει στη Σκανδιναβία. Ομως και αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Συνελήφθησαν μετά από έρευνα αστυνομικών 9 αλλοδαποί γονείς για εκμετάλλευση ανηλίκων



Πηγή: ethnos.gr
Ημερομηνία: Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2012





Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα αστυνομικών συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη εννέα αλλοδαποί γονείς, τέσσερις άντρες και πέντε γυναίκες  γιατί εξωθούσαν στην επαιτεία 10 ανήλικους, ηλικίας από 9 έως 17 ετών. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν υπό την επιμέλειά τους άλλους οκτώ ανήλικους, ηλικίας από 8 μηνών έως 17 ετών.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι συνολικά δέκα ανήλικοι αλλοδαποί ηλικίας 9 έως 17 ετών (εννέα αγόρια – ένα κορίτσι) επαιτούσαν. Οι ανήλικοι καθάριζαν υαλοπίνακες διερχόμενων αυτοκινήτων και ζητούσαν χρήματα από τους οδηγούς τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί, γονείς – κηδεμόνες των ανήλικων (τέσσερις άνδρες – πέντε γυναίκες) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Επαιτείας» και της «Έκθεσης». Από δικαστικά στοιχεία διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν υπό την επιμέλειά τους άλλους οκτώ ανήλικους, ηλικίας από 8 μηνών έως 17 ετών.

Οι δεκαοκτώ ανήλικοι τέθηκαν υπό την προστασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενοι από αστυνομικό προσωπικό, οδηγήθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικό έλεγχο και περαιτέρω παροχή φροντίδας. Μετά το πέρας των εξετάσεων οι ανήλικοι θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες αρωγής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.



Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοφανές «κυνήγι» στις ΗΠΑ για τον αστυνομικό που έγινε serial-killer

Πηγή: in.gr
Ημερομηνία: 10 Φεβρουαρίου 2013


O Κρίστοφερ Ντόρνερ σε λήψη από κάμερα ασφαλείας
που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Λος Άντζελες



Ουάσινγκτον: Σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό επιδίδεται εδώ και πέντε ημέρες οι αστυνομία του Λος Άντζελες αναζητώντας τα ίχνη του 33χρονου πρώην αστυνομικού Κρίστοφερ Ντόρνερ που έχει κηρύξει «ασύμμετρο πόλεμο» στην LAPD για να εκδικηθεί για την εκδίωξή του από το Σώμα την οποία αποδίδει σε ρατσιστικά κίνητρα.

Τρεις δολοφονίες και τέσσερις απόπειρες αποδίδονται μέχρι στιγμής στον Κρίστοφερ Ντόρνερ, ο οποίος ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα στο προφίλ του στο Facebook ενός είδους μανιφέστο, στο οποίο απειλεί δεκάδες άτομα που θεωρεί ότι ενέχονται στην αποπομπή του από την Αστυνομία.

Στο «μανιφέστο» αναφέρεται ονομαστικά σε αστυνομικούς απειλώντας και τα συγγενικά τους πρόσωπα, με αποτέλεσμα να έχει διατεθεί αστυνομική προστασία και γενικές παρακολουθήσεις στις οικογένειες 50 αστυνομικών του τμήματος του Λος Άντζελες. Ο 33χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος είναι βαριά οπλισμένος, θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός πρώην συναδέλφου του και επίθεση σε βάρος άλλων δύο. Κατηγορείται, επίσης, για τη δολοφονία της 28χρονης κόρη ενός πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας και του αρραβωνιαστικού της. Ο αξιωματικός είχε εμπλακεί στην υπόθεση αποπομπής.

Δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων SWAT αναζητούν τον Κρίστοφερ Ντόρνερ στα καλυμμένα από χιόνι βουνά του Σαν Μπερναρντίνο, περίπου 130 χλμ βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, όπου εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη καμένο το φορτηγό του. Ελικόπτερα συνδράμουν τις έρευνες, έχουν διατεθεί τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ έχουν αναλάβει δράση και ειδικά εκπαιδευμένοι ντετέκτιβ σκύλοι.

Επανεξετάζεται η υπόθεση της αποπομπής
Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Λος Άντζελες Τσάρλι Μπεκ διέταξε, εν τω μεταξύ, την επανεξέταση της πειθαρχικής υπόθεσης που οδήγησε στην αποπομπή του Ντόρντερ από το σώμα με την κατηγορία ότι ο 33χρονος κατήγγειλε ψεδώς αστυνομικό για υπέρμετρη χρήση βίας. Πηγές από δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες αναφέρουν ότι θα επανεξεταστούν οι κατηγορίες που διατύπωσε ο πρώην αστυνομικός ότι ρατσιστές συνάδελφοί του ευθύνονται για το τέλος της καριέρας του στην Αστυνομία. Ο Μπεκ επισήμανε πως ζητά να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση διότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες περί ρατσισμού στο τμήμα του.

«Δεν το κάνω αυτό για να εξευμενίσω έναν δολοφόνο. Το κάνω για να καθησυχάσω το κοινό ότι το αστυνομικό τους τμήμα είναι διαφανές και δίκαιο σε όλα τα πράγματα που κάνουμε» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε ακρόαση στο Εφετείο, ο Ντόρνερ απολύθηκε αφότου υπέβαλε καταγγελία σε βάρος της εκπαιδεύτριας αξιωματικού, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια μίας σύλληψης κλώτσησε τον ύποπτο Κρίστοφερ Γκέτλερ, πάσχοντα από σχιζοφρένεια βαριάς μορφής.

Στην κατάθεσή του ο πατέρας του άνδρα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Ντόρνερ, ο οποίος όμως αποπέμφθηκε για τη συγκεκριμένη καταγγελία. Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες έχει βεβαρημένο ιστορικό σχετικά με θέματα ρατσισμού. Στο διαδίκτυο σχηματίστηκε μία σελίδα υπέρ του Ντόρνερ που εξηγεί ότι «δεν είναι μία σελίδα που υποστηρίζει τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων, αλλά υποστηρίζει τη μάχη κατά διεφθαρμένων αστυνομικών».

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικός διαδικτυακός ντετέκτιβ Serpico κατά φοροφυγάδων


Ιταλοί φοροφυγάδες στα ηλεκτρονικά πλοκάμια του δικτύου Serpico


Πηγή: Έθνος
Hμερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013


Με ένα νέο, έξυπνο, υπερσύγχρονο και πάνω από όλα «φονικό» όπλο επ' ώμου, το υπουργείο οικονομικών της Ιταλίας ετοιμάζεται να «εκπυρσοκροτήσει» ενάντια στη μάστιγα της φοροδιαφυγής, μια μάστιγα από την οποία το ιταλικό κράτος υπολογίζεται πως χάνει από 120 έως και 300 δισ. ευρώ ετησίως.

Ένα υπερσύγχρονο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής απέκτησαν οι υπηρεσίες
ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας


Αρχής γενομένης από χθες, τέθηκε σε λειτουργία ένα σύστημα πληροφορικής με την χαρακτηριστικότατη ονομασία «Σέρπικο» (από το όνομα του θρυλικού Ιταλοαμερικανού ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης Φρανκ Σέρπικο που συγκρούστηκε με τη διαφθορά και ενσαρκώθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον επίσης Ιταλοαμερικανό Αλ Πατσίνο).
Ο λόγος για ένα ηλεκτρονικό «όπλο» ή μια ομάδα από τεχνικά ηλεκτρονικά αντίμετρα ασφαλείας.κάτι ανάμεσα σε «μπαζούκα» και σε «μεγάλο αδελφό», το οποίο έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ιταλών και εντοπίζει αυτομάτως κάθε συναλλαγή/μεταφορά χρημάτων που ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ.
Εν συνεχεία, ξεκινώντας από τα βασικά (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) και λειτουργώντας με τρόπο έξυπνο αλλά και συνδυαστικό, ο εν λόγω ηλεκτρονικός ντεντέκτιβ «Σέρπικο» είναι σε θέση να μετράει έσοδα, έξοδα και καταθέσεις, εντοπίζοντας κι επισημαίνοντας τις όποιες ασυμφωνίες. Για παράδειγμα, καταλαβαίνει πως υπάρχει πρόβλημα εάν κάποιος με μηδενικό εισόδημα φαίνεται να αγοράζει πανάκριβα αυτοκίνητα ή να έχει στην κατοχή του πολυτελή σκάφη ή να κάνει διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς. 

Ο Μάριο Μόντι προκάλεσε τους αντιπάλους του σε τηλεμαχίες,
ενώ εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση στον ηγέτη
του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι


Κι αν μια περίπτωση «ασυμφωνίας» όπως η παραπάνω φαντάζει σε κάποιον ακραία ή μεμονωμένη, στην Ιταλία ωστόσο μάλλον δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 2011 οι Ιταλοί που είχαν δηλώσει μηδενικό εισόδημα ήταν περίπου... 15 εκατομμύρια. Οι λογαριασμοί όλων των παραπάνω ωστόσο στο εξής θα γίνονται φύλλο και φτερό με τη βοήθεια του συστήματος «Σέρπικο» το οποίο  λέγεται πως μπορεί να επεξεργάζεται 24.200 πληροφορίες το δευτερόλεπτο, ευρισκόμενο μάλιστα πάντοτε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, του αρχείου οχημάτων αλλά και του τελωνείου. Ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας σειριακά οργανωμένες στη διάθεση του υπουργείου οικονομικών της Ιταλίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Από εκεί και πέρα βέβαια, όποιος εντοπίζεται να παρουσιάζει κάποια ύποπτη ασυμφωνία μεταξύ εσόδων και εξόδων, θα λαμβάνει σχετική ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών και θα καλείται να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά του. Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο το εν λόγω σύστημα (στο οποίο κάποιοι επιτέθηκαν παρομοιάζοντάς το με «μεγάλο αδελφό») θα δουλέψει στην πράξη.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ Ο ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ
Δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και θέσεις εργασίας
Αφήνοντας κατά μέρος την υπερκομματική ουδετερότητα του καταξιωμένου τεχνοκράτη, ο Μάριο Μόντι πλέον μεταμορφώνεται σε κανονικό... πολιτικό, καθώς ρίχνεται ψυχή τε και σώματι στην προεκλογική μάχη προκαλώντας τους αντιπάλους του σε τηλεμαχίες, διαφημίζοντας τα δυνατά του σημεία και προβαίνοντας σε προεκλογικές υποσχέσεις περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Χαρακτηριστικά της μεταμόρφωσής του είναι όσα δήλωσε αυτός χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιταλική δημόσια ραδιοφωνία RAI. «Επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω, θεωρώ πως είμαι γνωστός στην Ευρώπη, εάν ξαναείμαι πρωθυπουργός, θα έχω ένα κάποιο εκτόπισμα στις συνόδους της ΕΕ», διακήρυξε μεταξύ άλλων ο Μόντι, ο οποίος μάλιστα για πρώτη φορά χθες υποσχέθηκε να «αναδιανείμει» τον πλούτο προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων της χώρας και να μειώσει τη φορολογία της εργασίας (με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Παράλληλα, για πρώτη φορά χθες, ο 69χρονος ηγέτης της κεντρώας συμμαχίας «Με τον Μόντι για την Ιταλία» επιτέθηκε στο Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι με την κατηγορία πως αυτό θέλει σε συμφωνία με τα συνδικάτα να διατηρήσει τον «υπερπροστατευτισμό» στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο Μόντι έστρεψε τα πυρά του και ενάντια στον Στέφανο Φασίνα, εκπρόσωπο του PD για οικονομικά θέματα, τον οποίο χαρακτήρισε αντίπαλο της αλλαγής.
Την ίδια ώρα ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, ηγέτης του Κεντρώου UDC και υποστηρικτής του Μόντι, υποστήριξε πως ο Μπερσάνι, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, δεν πρέπει να στεφθεί πρωθυπουργός χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Δεδομένου ότι μια τέτοια πλειοψηφία το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ο Καζίνι πρότεινε για πρωθυπουργό τον Μόντι.

Μια από τις απαγωγές ανηλίκου αλλά με αίσιο τέλος...



Απελευθερώθηκε ύστερα από έφοδο της αστυνομίας το πεντάχρονο αγοράκι


Πηγή: tanea.gr
Ημερομηνία: Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πάνοπλοι αστυνομικοί καταφθάνουν στην περιοχή
όπου ο 65χρονος απαγωγέας κρατούσε το πεντάχρονο αγοράκι



Απελευθερώθηκε τη νύχτα ύστερα από έφοδο της αστυνομίας το πεντάχρονο αγοράκι που κρατούσε επί έξι ημέρες ένας 65χρονος σε υπόγειο καταφύγιο κοντά στην πόλη Μίντλαντ, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του FΒΙ, Στιβ Ρίτσαρντσον, ο απαγωγέας του παιδιού είναι νεκρός, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του. 

Ο ίδιος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τον δράστη έφτασαν σε οριακό σημείο όταν οι αστυνομικοί τον είδαν να κρατάει όπλο και εκτίμησαν ότι υπήρχε εμφανής κίνδυνος για το αγοράκι.

Ο μικρός είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Πάντως, το μυστήριο γύρω από την υπόθεση δεν έχει ακόμη ξεδιαλύνει και τα ερωτήματα που είχαν τεθεί για τα αίτια της απαγωγής και τη στάση της αστυνομίας παραμένουν αναπάντητα. Μια από τις απαγωγές που ίσως παραμείνει με αναπάντητα ερωτηματικά μιας και ο απαγωγέας είναι ήδη νεκρός.

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο 65χρνος Τζιμ Λι Ντάικς επιτέθηκε με όπλο κατά σχολικού λεωφορείου με 21 παιδιά και προσπάθησε να αρπάξει δύο από αυτά, έξι και οκτώ ετών. Ο οδηγός επιχείρησε να προστατεύσει τα παιδιά αλλά ο Ντάικς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε και, στη συνέχεια, άρπαξε τον πεντάχρονο, το πήγε στο σπίτι του και κρύφτηκαν μαζί στο υπόγειο καταφύγιο που είχε εκεί. Έκτοτε παρά τις έρευνες λίγα πράγματα είχαν γίνει γνωστά.


Με σύνδρομο Άσπεργκερ
Το FBI είχε ανοιχτή επικοινωνία με τον άνδρα που, σύμφωνα με τις Αρχές, φρόντιζε το παιδάκι όσο καλύτερα μπορούσε. Το αγοράκι ζήτησε κράκερ και ένα αυτοκινητάκι που τα έδωσαν οι αστυνομικοί στον Ντάικς. Ο μικρός φέρεται να έχει σύνδρομο Άσπεργκερ (ένα είδος αυτισμού) και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, σύμφωνα με μαρτυρία. 


Ο 65χρονος παρασημοφορημένος βετεράνος καταγόταν από την περιοχή και είχε έναν αδελφό και μία αδελφή αλλά για άγνωστους λόγους είναι πλέον αποξενωμένος από την οικογένειά του. Είχε ακόμη και μία ενήλικη κόρη από την οποία επίσης έχει απομακρυνθεί. Ελάχιστα είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν: συνελήφθη για «επίδειξη όπλου» και για κατοχή μαριχουάνας το 1995 και το 200 αντίστοιχα. Όπως τον περιγράφουν ήταν ένας άνδρας με πρόβλημα διαχείρισης θυμού: απειλούσε ότι θα σκοτώσει τα παιδιά που έμπαιναν στο οικόπεδό του, κάποτε ξυλοκόπησε ένα σκύλο μέχρι θανάτου και περιπολούσε τα βράδια με φακό και όπλο, εκκρεμούσε δίκη εναντίον του για άσκοπους πυροβολισμούς.

Ήταν εσωστρεφής αλλά παθιαζόταν με την πολιτική ακούγοντας τους υπερσυντηρητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Λάβρος κατά του Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησης (τυπικό χαρακτηριστικό των Αμερικανών υπερδεξιών), «για όποιο θέμα δεν συμφωνούσε, έσκαγε από το θυμό του», είπε στο Associated Press ένας γείτονας.

Κυβερνο - ντετέκτιβ προσέλαβε η Sony



Πηγή: enet.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2011



Οι ντετέκτιβ ποτ προσέλαβε η Sony δεν φορούν φεντόρες και καπαρντίνες και -κατά πάσα πιθανότητα- δεν συχνάζουν σε κακόφημα μπαρ, αλλά μπροστά σε οθόνες και πληκτρολόγια.

Η ιαπωνική εταιρεία έπρεπε να βρει τρόπο να διεξάγει μια αποτελεσματική έρευνα με σκοπό την  προστασία συμφερόντων της ίδιας όσο και των πελατών της, προσέλαβε λοιπόν κυβερνο - ντεντέκτιβ, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάκερς υπέκλεψαν τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 100 εκατομμυρίων συνδρομητών των διαδικτυακών υπηρεσιών της.

Η Sony έπεσε δύο φορές θύμα ηλεκτρονικών κλεφτών. Την περασμένη εβδομάδα, μπήκαν στις βάσεις δεδομένων του Playstation Network και έκλεψαν τα στοιχεία 77 εκατ. χρηστών. Η εταιρεία αναγκάστηκε να "ρίξει" το δίκτυο και ακόμη δεν έχει επαναλειτουργήσει. Οι χάκερς ξαναχτύπησαν και η Sony ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εκλάπησαν και τα στοιχεία 25 εκατ. συνδρομητών της Sony Online Entertainment.


Δικαστικές Εγκληματολογικές Έρευνες - Ένα έγκλημα που «στοιχειώνει» τα δικαστικά χρονικά


Πηγή: newsbeast
Ημερομηνία: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013


Νεαρή φοιτήτρια είχε βρεθεί σφαγμένη με 104 μαχαιριές

Την ελληνική δικαιοσύνη συνεχίζει να απασχολεί από το 1997 ένα έγκλημα με θύμα τη φοιτήτρια Εύη Γατίδου. Όπως αναφέρουν στοιχεία από έρευνες, ο άνθρωπος που έχει αθωωθεί δύο φορές μέχρι σήμερα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε τεστ αλήθειας με την χρήση ανιχνευτή ψεύδους.
Ο ανιχνευτής ψεύδους είναι μία μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία ακόμη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.
Η 21χρονη τότε άτυχη φοιτήτρια από τη Δράμα ήταν στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το στυγερό έγκλημα είχε γίνει στο δυάρι όπου διέμενε. Τέσσερις μέρες αργότερα, το κατασφαγμένο με 104 μαχαιριές κορμί της είχε βρεθεί στο κρεβάτι της, γυμνό από τη μέση και πάνω. Όπως αναφέρεται στα δικαστικά στοιχεία και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη που είχε κάνει τότε τη νεκροψία-νεκροτομή της άτυχης φοιτήτριας, τα περισσότερα χτυπήματα εντοπίστηκαν στην καρδιά.

Πλέον, ο 42χρονος σήμερα, αναμένεται να κάτσει στο εδώλιο για πολλοστή φορά μετά από δυο αθωώσεις και μετά από δεύτερη αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της προηγούμενης αθωωτικής απόφασης που έγινε δεκτή. Ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί δύο φορές από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας και τη δεύτερη μάλιστα, πάλι μετά από αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες αναφέρουν ότι ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ομόφωνα για τον φόνο σε ισόβια κάθειρξη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου το 2005, εν συνεχεία αθωώθηκε ομόφωνα τον Ιανουάριο του 2007 από το Εφετείο της Λάρισας. Τον Φεβρουάριο του 2010 μετά την πρώτη αναίρεση που έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας τον αθώωσε και πάλι με ψήφους 6 προς 1. Ακολούθησε και νέα αίτηση αναίρεση της υπόθεσης από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αρχές του φθινοπώρου του 2010 που συζητήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 και αποφάσισε να δικαστεί και πάλι.

Έτσι βρέθηκε και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στην δίκη που ξεκίνησε εκ νέου στην Λάρισα ετέθη από την πολιτική αγωγή θέμα, προκειμένου να εξεταστεί ο κατηγορούμενος από ανιχνευτή ψεύδους. Η πρόταση έγινε άμεσα δεκτή από την υπεράσπιση και τον φερόμενο ως κατηγορούμενο, καθώς η συναίνεση του τελευταίου είναι απαραίτητη. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από το δικαστήριο νέα έρευνα για να διερευνηθεί αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαστήρια και ο απαιτούμενος χρόνος -ώστε να μην καθυστερήσει η δίκη- να ορισθούν τεχνικοί σύμβουλοι, λόγω του εξειδικευμένου θέματος, και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση εμπορευμάτων από τα τελωνεία


Πηγή: DefenceNet
Hμερομηνία: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012



Στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία προχωρεί η κυβέρνηση με Κοινοτική Οδηγία που ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Oικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της Οδηγίας για αυτές τις γενικές παρακολουθήσεις, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για την Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, καθώς μειώνεται πλέον ο χρόνος εκτελωνισμού και οι διαδικασίες φόρτωσης-εκφόρτωσης στα ελληνικά λιμάνια αυτοματοποιούνται, δημιουργώντας πολύτιμες οικονομίες κλίμακας.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/65 στο εθνικό δίκαιο θα συμβάλλει στην άμεση καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ιδιαιτέρως τη λαθρεμπορία των καυσίμων, ενισχύοντας παράλληλα το εμπόριο των θαλάσσιων μεταφορών. Υποχρεώνει δε τα πλοία κατά τον κατάπλου ή και τον απόπλου από λιμένες των κρατών-μελών να προχωρούν σε διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα μια μελλοντική έρευνα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη  συνιστά επιτυχία εθνικής σημασίας καθώς επιφέρει μια σειρά από οφέλη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ολλανδία, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του Ρόττερνταμ ως πρώτο λιμάνι της Ευρώπης, και η Γερμανία, για να ενδυναμώσει την ισχύ του λιμανιού της στο Αμβούργο, έσπευσαν από τους πρώτους να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Άλλωστε, η εναρμόνιση και εφαρμογή της Οδηγίας 2010/65 στα δίκαια των ευρωπαϊκών χωρών αποτελούν ισχυρή επιθυμία και του ευρωπαϊκού εφοπλιστικού κόσμου, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί και στο ενημερωτικό έντυπο «European Community of Shipowner’s Association - ECSA».
Τέλος, στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της θα είναι, δυνητικά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο χώρο του εμπορίου και της ναυτιλίας.

Αίτημα από εισαγγελείς για εντοπισμό θέσης και παρακολούθηση κινητού χρηστών smartphones


Πηγή: newsbeast
Ημερομηνία: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε σε πρόσφατη δίκη πως οι παρακολουθήσεις της θέσης των χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι νόμιμες ακόμα και αν δεν συνοδεύονται από το αντίστοιχο ένταλμα. 
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποθηκευμένα στοιχεία, που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των χρηστών smartphones λεπτό-προς-λεπτό για τις τελευταίες 60 ημέρες χωρίς να χρειάζονται ένταλμα από δικαστή. 


Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα αυτά για τις Αρχές, ειδικά από τη στιγμή που εκατομμύρια χρήστες έχουν μαζί το κινητό του τους όλη την ώρα. 
Την ίδια στιγμή όμως τα αρχεία που κρατούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία των κατόχων κινητών, όπως ιατρικές θεραπείες, πολιτικές συνεργασίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμα και θέματα σχετιζόμενα με απιστία δηλαδή το αν κάποιος απατά την σύζυγο του. 

«Έχουμε φτάσει σε σημείο που η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα παρακολούθηση κινητού ολοένα και μεγαλώνει» δήλωσε ο Hanni Fakhouri, δικηγόρος της εταιρείας Electronic Frontier Foundation η οποία αντιτίθεται στο νέο μέτρο και ετοιμάζεται να υποστηρίξει τη θέση της στο εφετείο.
Σε παρόμοια υπόθεση στο Τέξας, τον Οκτώβριο του 2010, εισαγγελείς είχαν ζητήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με «την κεραία και τον τομέα στον οποίο το κινητό τηλέφωνο στέλνει το σήμα του», στοιχεία που μπορούσαν να καθορίσουν την θέση του χρήστη με ακρίβεια μερικών μέτρων, αναλόγως με την τοποθεσία των κεραιών και την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν. 
Τότε, ο δικαστής Stephen Smith είχε απορρίψει την αίτηση τους, λέγοντας πως του ζητούσαν πρόσβαση σε «συνεχή δεδομένα θέσης για παρακολούθηση τηλεφώνου και εντοπισμό του στόχου για δυο μήνες, είτε το τηλέφωνο ήταν ενεργό είτε όχι».

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα για την Προστασία παιδιών από το διαδίκτυο


Unicef: Συμβουλές προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο


Πηγή: mama365.gr (από Έλενα Μπούλια)
Ημερομηνία: Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013



Παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στο διαδίκτυο πραγματοποιεί η UNICEF με την ευκαιρία του συνεδρίου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με την Έκθεση της UNICEF «Η Ασφάλεια των παιδιών στον Κυβερνοχώρο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 59% των παιδιών από 9-16 ετών έχουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης. Στην ηλικία 9-10 ετών το ποσοστό είναι 26% ενώ στην ηλικία 15-16 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 82%. Στις ΗΠΑ το 73% των εφήβων που συνδέονται χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Oι σοβαρότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι:
  • να «πέσουν» επάνω σε εικόνες από παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή και σεξουαλικής κακοποίησης.
  • να πέσουν θύματα επιτήδειων που θέλουν μέσω του διαδικτύου είτε να έχουν εικονικό σεξ ή να τα ψαρέψουν για να κάνουν σεξ εκτός διαδικτύου.
  • το bullying (εκφοβισμός), δηλαδή τα παιδιά να πέσουν θύματα βίας είτε από συνομηλίκους τους είτε από μεγαλύτερους με τη χρήση του διαδικτύου.
Σημαντικό είναι επίσης ότι στα παιδιά, ανάλογα και με την ηλικία, δεν είναι ευκρινή τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου. Έρευνες από αρκετά μέρη του κόσμου δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα συχνά νοιώθουν ασφαλέστερα όταν μοιράζονται πάρα πολύ ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή όταν επιδεικνύουν σεξουαλική συμπεριφορά συνδεδεμένοι, παρά εκτός σύνδεσης.
Η ψυχοκοινωνική εμπειρία, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επίπεδο προστασίας της οικογένειας, η στάση απέναντι στη βία, η τοποθεσία πρόσβασης, είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να προσδιορίσουν ποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Τι προτείνει η Unicef για την προστασία παιδιών από το διαδίκτυο
Η UNICEF προτείνει συγκεκριμένους τρόπους προστασίας των παιδιών:
  • Χρήση του διαδικτύου και από τους γονείς.
  • Αφιέρωση χρόνου και ενδιαφέροντος από τους γονείς για τις εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο.
  • Πρόσβαση σε μηχανισμούς-φορείς υποδοχής καταγγελιών.
  • Ενημερωμένοι φίλοι που μπορούν να βοηθήσουν.
  • Πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης κατάλληλης με την ηλικία των παιδιών.

Η θωράκιση των παιδιών πρέπει να δίνει έμφαση σε 4 βασικές στρατηγικές πρόληψης και αποκατάστασης:
  • Την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων μέσα από την πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες.
  • Την άρση της ατιμωρησίας όσων εκμεταλλεύονται και κακοποιούν παιδιά στο ψηφιακό και μη περιβάλλον.
  • Την αύξηση της πρόσβασης με ταυτόχρονη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε κινδύνους, με τη μείωση διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε επιβλαβές για τα παιδιά υλικό.
  • Την προώθηση της αποκατάστασης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα από κακή χρήση του διαδικτύου.
Επίσης, η υποστήριξη των γονέων και άλλων ενηλίκων οι οποίοι εργάζονται κοντά σε νέους ανθρώπους, όπως οι δάσκαλοι, είναι αναγκαία για να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τη χρήση της πληροφορικής και της επικοινωνίας με τα παιδιά, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ο κυβερνοχώρος προσφέρει και ευκαιρίες όπως η διαδικτυακή ενημέρωση, η σύνδεση του τοπικού με το παγκόσμιο, η ανταλλαγή πληροφοριών, ο ακτιβισμός ενώ συμβάλει στη συμμετοχή και την έκφραση των παιδιών.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός στην πράξη
Είναι μάλλον αδύνατο να αποτρέψετε τα παιδιά από την χρήση του υπολογιστή. Οφείλετε, όμως, να είστε ενημερωμένοι ως προς τον χρήση του από τα παιδιά σας, προκειμένου να τα προστατεύσετε από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους, όπως:

Ακατάλληλο υλικό ιστοσελίδων
Τα sites με ακατάλληλο περιεχόμενο πολλαπλασιάζονται καθημερινά και δεν είναι καθόλου δύσκολο για τα παιδιά να «πέσουν» επάνω τους.
Τι να κάνετε: Υπάρχουν πολλά προγράμματα και plug-ins που μπορείτε να εγκαταστήσετε και να μπλοκάρετε αυτόματα την είσοδο των παιδιών σε ακατάλληλες σελίδες, όπως π.χ. το My Kids Browser, ένας περιηγητής που σας δίνει την δυνατότητα να ασκήσετε πλήρη έλεγχο στην χρήση του διαδικτύου από το παιδί σας, να ορίσετε πόση ώρα θα μπορεί να μπαίνει ημερησίως και να ελέγχετε πόση ώρα είναι online. Ωστόσο, και ο Internet Explorer έχει ένα είδος «φίλτρου» για ανήλικους χρήστες, καθώς επίσης και ο Firefox.

Προσωπικά δεδομένα και chatting
Η απειρία και η αγαθοσύνη των μικρών παιδιών κατά την χρήση των sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, τα κάνει συχνά στόχους για επιτήδειους που μπορεί να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία της οικογένειας ή ακόμα και φωτογραφιών των παιδιών σας.
Τι να κάνετε: Καταρχήν, ελέγξτε τον φάκελο C: (My Documents), καθώς και την θέση C: My Documents/ My Received Files για «ύποπτα» αρχεία που πιθανώς έχουν αποσταλεί από και προς το παιδί σας. Στη συνέχεια, μιλήστε στο παιδί σας για την σημασία της προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων, προκειμένου να είστε όλοι ασφαλείς. Χρήσιμος θα σας φανεί ο σχετικός οδηγός ενημέρωσης για ανήλικους χρήστες, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Cyberbullying (ηλεκτρονικές επιθέσεις)
Σημαντικός κίνδυνος, τον οποίον διατρέχουν τα παιδιά που ασχολούνται με το διαδίκτυο ή συμμετέχουν σε online games και forums είναι και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, οι οποίες μπορούν να πάρουν πολλές μορφές (π.χ. μέσω e-mail με υβριστικό περιεχόμενο ή μέσω social networks, όπως το Facebook). Και, παρόλο που δεν περιλαμβάνουν σωματική βία, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι τρομερά τραυματικές για το παιδί.
Τι να κάνετε: Ο αποκλεισμός του προσώπου που παρενοχλεί το παιδί σας από το εκάστοτε μέσο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε. Καλό είναι, επίσης, να αποθηκεύσετε ότι στοιχεία έχετε για το άτομο αυτό, καθώς και τα σχετικά απειλητικά μηνύματα και να απευθυνθείτε άμεσα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακόμα...
Εθισμός στο ίντερνετ - Διαδικτυακός εκφοβισμός - Τρόποι ελέγχου πρόσβασης
Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο που προσφέρουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, όπως η υπηρεσία bsafeonline της Vodafone, η οποία έχει δημιουργήσει τον «Οδηγό για Γονείς», με σκοπό να τους ενημερώσει αναφορικά με θέματα που αφορούν στην πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητό τηλέφωνο και από ηλεκτρονικό υπολογιστή, στους τρόπους ελέγχου της πρόσβασης, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδικτυακό εκφοβισμό, αλλά και  στον εθισμό στο ίντερνετ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. 
Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα του Conn-x OTE Double Play διατίθεται η πρόσθετη υπηρεσία Parental Control που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ελέγχουν, να φιλτράρουν και να εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών σε ιστοσελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο, όπως βία, υλικό για ενήλικες, όπλα, ναρκωτικά κ.α., ορίζοντας το επίπεδο προστασίας ανάλογα την ηλικία των παιδιών (παιδιά, έφηβοι ή και τα δύο).

Έρευνα: Φθηνά ναρκωτικά «πλημμυρίζουν» τις πιάτσες

Ανησυχούν οι ειδικοί με την «κόκα των φτωχών»


Πηγή: inews
Ημερομηνία: Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012


Ένα νέο ναρκωτικό, που αποκαλείται από τους χρήστες «η κόκα των φτωχών», παρασκευάζεται εύκολα και πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή, φαίνεται ότι κάνει θραύση στις «πιάτσες» της Αθήνας, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες, αλλά και μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ακόμα και στον γενικό πληθυσμό.


Πρόκειται για το «σίσα», έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη! Το «σίσα» πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναφέρει το AΜΠΕ.
Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες. Δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ουσία και η μυθολογία γύρω από αυτήν είναι άφθονη στις «πιάτσες» της Αθήνας. Όπως φανερώνει η ονομασία του, το ναρκωτικό σίσα μάλλον προέρχεται από τις αραβικές χώρες. Από εμπιστευτικές ιδιωτικές έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι στην Ελλάδα κατασκευάζεται και διακινείται από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες, ενώ παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια. Τα παραπάνω πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Το σίσα κυκλοφορεί από τις αρχές του 2011 στις πιάτσες. «Έχουν εντοπιστεί 141 νέες ουσίες στην Ευρώπη. Συνήθως ξεκινούν από την Ολλανδία, τη Δανία ή την Αγγλία και έρχονται στην Ελλάδα αργότερα. Το σίσα είναι η πρώτη ουσία που "επέλεξε" την Ελλάδα για να πρωτοεμφανιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), Μανίνα Τερζίδου.
Η ίδια χαρακτηρίζει το σίσα ως πολύ επικίνδυνη ουσία. «Το γεγονός ότι είναι μια νέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ουσία που εμφανίζεται πρώτα στην Ελλάδα, ότι είναι πολύ τοξική γιατί αναμειγνύεται με υγρά μπαταρίας, ότι προσλαμβάνεται με ενδοφλέβια χρήση και ότι οι χρήστες την προμηθεύονται ευρέως λόγω της οικονομικής κρίσης, όλα αυτά την κάνουν μια πολύ επικίνδυνη ουσία», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε έξι δείγματα σίσα που κατασχέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, αποδείχθηκε πως πρόκειται για μεθαμφεταμίνη σε κρυσταλλική μορφή. Πρόκειται δηλαδή για μια συνθετική ουσία, που είναι εύκολο να παρασκευαστεί σε τοπικά εργαστήρια, απαλλαγμένη από το κόστος παραγωγής των φυσικών ουσιών και τις δυσκολίες εισαγωγής ή εξαγωγής της. Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία ανίχνευσης των ουσιών, που περιλαμβάνει. «Δυστυχώς είναι μια δύσκολη περίοδος για το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις τοξικολογικές υπηρεσίες. Εν μέσω δημοσιονομικών περικοπών, το μειωμένο προσωπικό, ο μειωμένος προϋπολογισμός και ο περιορισμένος εξοπλισμός δεν επιτρέπουν να γίνονται οι αναλύσεις που χρειάζονται για την ανίχνευση των ουσιών», επισημαίνει η κ. Τερζίδου.

Το ΕΚΤΕΠΝ παρακολουθεί την ουσία από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 συγκεντρώνοντας στοιχεία για αυτή την ουσία. Στοιχεία για το σίσα έδωσαν 56 ερωτώμενοι που προσέγγισαν τα θεραπευτικά προγράμματα και τις υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης. Από αυτούς οι 38 είπαν ότι χρησιμοποίησαν σίσα τουλάχιστον μία φορά. Όπως ανέφεραν, οι τρόποι χρήσης είναι το κάπνισμα και η ενδοφλέβια ένεση. Οι 49 από τους 56 επισήμαναν ότι πρόκειται για πολύ ή πάρα πολύ διαδεδομένη ουσία στους ανοιχτούς χώρους συνάθροισης των χρηστών της Αθήνας. Οι κυριότερες παρενέργειες που έχει είναι η αϋπνία, οι παραισθήσεις και η επιθετικότητα.

Έρευνα πραγματοποίησε και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση.
Όπως είπαν, το σίσα έχει διεγερτική δράση, προκαλεί απώλεια βάρους, αϋπνία, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα.
«Δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια». «Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις». «Είναι φθηνό, είναι επικίνδυνο, ακούγεται ότι “φεύγει” το μυαλό». «Κόβει την όρεξη, αυτοκτόνησαν πέντε άτομα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές χρηστών για την ουσία και τις παρενέργειες που προκαλεί.

Επίσης, το 82,3% θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολο να βρει και να αγοράσει σίσα, καθώς και ότι είναι πολύ φτηνό (περίπου 2-3 ευρώ η δόση).
Τους ερευνητές απασχολεί η ενδεχόμενη σύνδεση του σίσα με την πρόσφατη αύξηση της μόλυνσης των χρηστών από τον ιό HIV. Εάν επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή, τότε το σίσα λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα για το γενικό πληθυσμό. «Τα κρούσματα AIDS έχουν οκταπλασιαστεί στους χρήστες και υπάρχει η υπόνοια ότι η διεγερτική δράση του σίσα διαμορφώνει μια τάση σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς καμία προφύλαξη, ενώ και η ενέσιμη χρήση του γίνεται χωρίς προφυλάξεις», τονίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος.


Εμφάνιση και άλλων φτηνών ουσιών

Εκτός από το σίσα, στις «πιάτσες» της Αθήνας έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα μία φτηνή ουσία, το τάι, που ωστόσο δεν έχει ταυτοποιηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους. «Πρόκειται πιθανώς για μια παραλλαγή της ταϋλανδέζικης ηρωίνης, με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής ουσίας, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι τι είναι», εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος.

Το τάι φαίνεται ότι πωλείται στην τιμή των 5-7 ευρώ η δόση, ενώ η χρήση του γίνεται ενδοφλέβια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην Ελλάδα και άλλες παραλλαγές ηρωίνης χαμηλής καθαρότητας/περιεκτικότητας (10%-15% και κάτω από 5%, για μεγάλες και μικρές ποσότητες, αντίστοιχα), ενώ έχει παρατηρηθεί και αύξηση της συχνότητας και της ποσότητας χρήσης του οπίου και μειγμάτων οπίου με κατεργασμένη κάνναβη. «Ακόμα και η τιμή της ηρωίνης και των υπόλοιπων ουσιών έχει μειωθεί πολύ.
Είναι γεγονός ότι η πιάτσα ακολουθεί τους νόμους της αγοράς πολύ πιο ευέλικτα από ό,τι η νόμιμη αγορά», επισημαίνει ο κ. Παπαναστασάτος. Από γενικές παρακολουθήσεις της μορφής και της έκτασης του προβλήματος προκύπτει ότι καθώς η οικονομική κρίση περιορίζει δραστικά την οικονομική δυνατότητα αγοράς της απαιτούμενης δόσης, είναι εύκολη η στροφή σε νέες φτηνές και ανασφαλείς πρακτικές και ουσίες, ενώ χαλαρώνει και το αίσθημα της επιβίωσης. «Η οικονομική αποδυνάμωση των χρηστών τούς κάνει να χρησιμοποιούν οτιδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο», λέει.

Συναγερμό έχει προκαλέσει, εξάλλου, το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα πρακτικές παρέμβασης των θεραπευτικών προγραμμάτων φαίνεται ότι δεν λειτουργούν στην περίπτωση των νέων φτηνών ναρκωτικών, καθώς υπάρχει στροφή των χρηστών σε ευκαιριακές ουσίες. Ο Δημήτρης Υφαντής, από το Τμήμα Έρευνας στις Εξαρτήσεις της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω», εξηγεί ότι η οικονομική κρίση φέρνει πολυφαρμακία. «Οι χρήστες χρησιμοποιούν όποια ουσία βρουν, αρκεί να είναι φτηνή. Παλιότερα υπήρχε μια κύρια ουσία χρήσης, για παράδειγμα η ηρωίνη. Αυτό πλέον δεν ισχύει».
Αυτό, όπως συμπληρώνει, δημιουργεί δυσκολίες στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία της εξάρτησης. «Μια ουσία και οι ιδιότητές της συσχετίζονται με τον ψυχισμό του ατόμου. Για παράδειγμα, η κατασταλτική ουσία χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν ανάγκη να ηρεμήσουν. Επίσης, κάθε ουσία έχει ένα τελετουργικό, κάποιον κύκλο ανθρώπων, σταθερές γενικά. Με την πολυφαρμακία τα πράγματα έχουν αλλάξει». Όπως λέει, «πλέον στα θεραπευτικά προγράμματα δεν εστιάζουμε στην ουσία αυτή κάθε αυτή, αλλά στο κομμάτι της ίδιας της εξάρτησης».

Ο Γ. Παπαναστασάτος προσθέτει ότι η ανεξέλεγκτη χρήση ουσιών έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι πρακτικές παρέμβασης, όταν γίνονται με όρους του παρελθόντος. «Πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της δουλειάς στο δρόμο, να γίνουν περισσότεροι οι street workers. Στόχος είναι να φροντίζουν κατ’ αρχήν να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη στον πληθυσμό των χρηστών, να τον εκπαιδεύσουν, να τον φροντίσουν, να τον ταΐσουν, να τον προμηθεύσουν με υγιεινό εξοπλισμό συριγγών και προφυλακτικών και να τους δείξουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν ουσίες, όπως το σίσα».